Tips och Råd
Rulla i vetemjöl - I mitt hallonmuffins-inlägg tipsade jag om att man skulle rulla hallonen i vetemjöl för att de inte skulle hamna i botten, detta gäller alla typer av frukt/bär-muffins och är ett vanligt blunder man brukar göra. Genom att rulla frukten/bären i vetemjöl fastnar de i smeten och man kan trycka dit dem där man vill ha dem och så får man inte allt i botten!
Använd galler - Det är viktigt att lägga över muffinsen från bakplåten till ett galler när de tagits ut ur ugnen. Om de får ligga kvar på plåten kommer de att bli mjuka och blöta och formarna kan bli fuktiga.
Eftersom jag redan gett er det första rådet ger jag er ytterligare ett tredje tips i det här inlägget:
Förvaring - Muffins bör förvaras i lufttäta lådor så att de håller sig fräscha. Det är inte nödvändigt att förvara dem i kylskåp, såvida de inte innehåller grädde (o.dyl.) eller det är väldigt varmt, detta eftersom kyla torkar ut muffinsen.
Använd galler - Det är viktigt att lägga över muffinsen från bakplåten till ett galler när de tagits ut ur ugnen. Om de får ligga kvar på plåten kommer de att bli mjuka och blöta och formarna kan bli fuktiga.
Eftersom jag redan gett er det första rådet ger jag er ytterligare ett tredje tips i det här inlägget:
Förvaring - Muffins bör förvaras i lufttäta lådor så att de håller sig fräscha. Det är inte nödvändigt att förvara dem i kylskåp, såvida de inte innehåller grädde (o.dyl.) eller det är väldigt varmt, detta eftersom kyla torkar ut muffinsen.
Jordgubbsmuffins med Marängsmörkräm

Var iväg och jobbade på Kollo vid Mellbystrand 3-13 juli. Den 10:e fyllde Marie, vår "mattant" som barnen så snällt kallade henne, år. Jag tyckte inte att hon själv borde baka tårta eller dylikt och frågade vad hon önskade sig ha serverat, efter att ha gett henne några förslag fastnade hon för mina muffins med marängsmörkrämstopping. Till skillnad från gången jag gjorde dem till Hannahs födelsedag så hade jag inte "vanliga" muffins i botten utan gjorde jordgubbsmuffins med jordgubbsmarängsmörkräm och hjärtströssel. Eftersom jag vispade marängsmörkrämen med elvisp och inte för hand den här gången råkade jag vispa den lite för hårt men det smakade ljuvligt ändå!
Nedan följer recepten steg för steg:
Jordgubbsmuffinsen:
Ingredienser:
200 g smör
3 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
1 dl vatten
ordgubbar
Tillvägagångssätt:
Sätt på ugnen. Ställ muffinsformar på en vanlig plåt eller i en muffinsplåt. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget, rör om. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver separat och sikta ner blandningen i smeten. Häll i vattnet i smeten och rör ihop allt ordentligt. Klicka ut smeten i formarna till ca. hälften. Tryck ner ett till ett par hallon/hallonbitar i varje muffins. Grädda dem sedan i mitten av ugnen; små 15 min och stora 25 min. Låt dem sedan svalna på galler med en kökshanduk över.
Jordgubbsmarängsmörkrämen:
Ingredienser:
4 äggvitor
250 g strösocker
En nypa salt
250 g osaltat smör, rumstempererat
Vanlijsocker
4 msk slätmixad jordgubbssylt
Rosa eller röd karamellfärg
Tillvägagångssätt:
1. Lägg äggvitan, sockret och saltet i en skål placerad i en kastrull med sjudande vatten och blanda ordentligt. Rör ofta så att inte äggvitan stelnar av värmen.
2. Ta av skålen från värmen, efter ungefär 5-10 min, när blandningen är varm och sockerkristallerna har smält. Vispa upp marängen til4 msk slätmixad jordgubbssylt Rosa eller röd karamellfärgls den får sin fulla volym och fortsätt vispa tills den har svalnat.
3. Tillsätt smör och vaniljsocker i marängen - smeten kommer att minska i volym och se ut som den har stelnat i konsistensen. Fortsätt vispa tills smöret har arbetats in fullständigt i marängen. Den ska vara mjuk, lätt och fluffig.
4. Rör ned jordgubbssylten i marängsmörkrämen. Tillsätt lite karamellfärg för att ge marängsmörkrämen en djuprosa kulör.
Garnering av muffinsen:
Ingredienser och tillbehör:
Rosa sockerströssel
Spritspåse
Stjärntyll
Tillvägagångssätt:
Låt muffinsarna ha kallnat innan du påbörjar garneringen. Fyll spritspåsen med smeten och spritsa en virvel på varje muffin. Strö över strösslet. Låt stå kallt tills servering.
Nedan följer recepten steg för steg:
Jordgubbsmuffinsen:
Ingredienser:
200 g smör
3 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
1 dl vatten
ordgubbar
Tillvägagångssätt:
Sätt på ugnen. Ställ muffinsformar på en vanlig plåt eller i en muffinsplåt. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget, rör om. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver separat och sikta ner blandningen i smeten. Häll i vattnet i smeten och rör ihop allt ordentligt. Klicka ut smeten i formarna till ca. hälften. Tryck ner ett till ett par hallon/hallonbitar i varje muffins. Grädda dem sedan i mitten av ugnen; små 15 min och stora 25 min. Låt dem sedan svalna på galler med en kökshanduk över.
Jordgubbsmarängsmörkrämen:
Ingredienser:
4 äggvitor
250 g strösocker
En nypa salt
250 g osaltat smör, rumstempererat
Vanlijsocker
4 msk slätmixad jordgubbssylt
Rosa eller röd karamellfärg
Tillvägagångssätt:
1. Lägg äggvitan, sockret och saltet i en skål placerad i en kastrull med sjudande vatten och blanda ordentligt. Rör ofta så att inte äggvitan stelnar av värmen.
2. Ta av skålen från värmen, efter ungefär 5-10 min, när blandningen är varm och sockerkristallerna har smält. Vispa upp marängen til4 msk slätmixad jordgubbssylt Rosa eller röd karamellfärgls den får sin fulla volym och fortsätt vispa tills den har svalnat.
3. Tillsätt smör och vaniljsocker i marängen - smeten kommer att minska i volym och se ut som den har stelnat i konsistensen. Fortsätt vispa tills smöret har arbetats in fullständigt i marängen. Den ska vara mjuk, lätt och fluffig.
4. Rör ned jordgubbssylten i marängsmörkrämen. Tillsätt lite karamellfärg för att ge marängsmörkrämen en djuprosa kulör.
Garnering av muffinsen:
Ingredienser och tillbehör:
Rosa sockerströssel
Spritspåse
Stjärntyll
Tillvägagångssätt:
Låt muffinsarna ha kallnat innan du påbörjar garneringen. Fyll spritspåsen med smeten och spritsa en virvel på varje muffin. Strö över strösslet. Låt stå kallt tills servering.