Projektarbete

Under trean får man 100p tilldelat som projektarbete. På ED var vi förstås tvugna att välja något som kan härledas till programmet vi läser. Jag och Ida lyckades övertala rektorn till att låta oss jobba med muffins, tack vare min övertalningsförmåga, och jag fick henne att gå med på att det kunde gå under ämnena bioloi och kemi (men ärligt talat, hur mycket har bakning med natur/miljö att göra? Visst, mina argument var slående men det är lite mer NV att jobba med solceller, mattematik etc) och vi hade lätt det roligaste projektarbetet! Det var inte bara att baka och så utan vi la ner väldigt mycket tid på att göra undersökningar och jämförelser. Många fick fylla i enkäter och intresset för att få vara våra försökspersoner (dvs smaka på muffinsarna, testa vårt recept m.m.) var enormt. Ni som ännu inte har fått smaka, jag beder er ödmjukast om ursäkt och ber er vänligast att svänga förbi mig i sommar så skall detta åtgärdas.

Vi utgick från ett grundrecept som vi sedan utvecklade för att kunna framställa ultimata chokladmuffins.

Grundrecept
200 g smör
3 dl socker
3 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten

Bild på muffins under förändringsstadiet. Vi utgår från grundreceptet med någon pytteliten förändring med bakpulver.

Vårt slutresultat blev följande recept:

Ingredienser:
200 g smör
3 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
1 dl vatten
150 g hackad blockchoklad

Tillvägagångssätt:

Sätt på ugnen. Smörj och bröa en muffinsplåt, eller ställ muffinsformar på en plåt.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget, rör om.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver separat och sikta ner blandningen i smeten.

Hacka blockchokladen i små bitar. Häll i vattnet i smeten och rör ihop allt ordentligt. Rör sedan ner de hackade chokladbitarna.

Klicka ut smeten i formarna till max hälften. Grädda dem sedan i mitten av ugnen; små 15 min och stora 25 min.

Låt dem sedan svalna i muffinsplåten innan du stjälper upp dem. Alternativt, låt dem svalna innan du äter dem.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0